Θέση Εργασίας Ιατρού για Διεξαγωγή Έρευνας στην Απομονωμένη Βάση “Concordia” της Ανταρκτικής – European Space Agency (ESA).

 

European Space Agency

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) αποτελεί το φορέα μέσω του οποίου τα ευρωπαϊκά κράτη υλοποιούν το διαστημικό τους πρόγραμμα. Οι διαστημικές εφαρμογές της Ευρώπης καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα – από την εκτόξευση δορυφόρων μετεωρολογίας και πλοήγησης ως τις ρομποτικές εξερευνήσεις στον πλανήτη Άρη αλλά και την αποστολή Ευρωπαίων Αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station – ISS). Η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ESA από το 2005 και διατηρεί το δικαίωμα να συμμετέχει στα προγράμματά της. Αντίστοιχα οι Έλληνες πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στον Οργανισμό.

 

Ιατρική έρευνα σε Διαστημικά Ανάλογα

Ο Διαστημικός τομέας περιλαμβάνει έρευνα σε διάφορα πεδία, μεταξύ των οποίων και ο βιοϊατρικός κλάδος. Η ESA διεξάγει έρευνα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και σε Διαστημικά Ανάλογα, δηλαδή σε τοποθεσίες στη Γη όπου οι συνθήκες διαβίωσης προσομοιάζουν τη ζωή στο Διάστημα. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται σε ακραίες συνθήκες χωρίς να βρισκόμαστε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, αλλά εξομοιώνοντας τις περισσότερες δυσκολίες μιας αποστολής εδώ στη Γη.

 

Ο Σταθμός «Concordia» στην Ανταρκτική

Η Γαλλία και η Ιταλία διατηρούν από κοινού μία ερευνητική Βάση στην καρδιά της Ανταρκτικής ηπείρου με την επωνυμία “Concordia”. Ο Σταθμός αυτός επανδρώνεται από 15 περίπου άτομα 365 μέρες το χρόνο και εκεί διεξάγονται ποικίλες μελέτες μετεωρολογίας, χημείας των πάγων, αστρονομίας και άλλων ειδικοτήτων. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην περιοχή (χαμηλές θερμοκρασίες, μεγάλο υψόμετρο, αδυναμία πρόσβασης στη Βάση ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης για 9 μήνες), ο Σταθμός Concordia συνιστά ένα πρώτης τάξεως Διαστημικό Ανάλογο. Το πλήρωμα απολαμβάνει μοναδικές εμπειρίες όπως η θέαση του Νοτίου Σέλαος, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις παρόμοιες με εκείνες που ταλανίζουν τους Αστροναύτες στο Διάστημα: Η ποιότητα του ύπνου δεν είναι καλή, ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου για 3 μήνες το χρόνο, η ψυχολογία τους επηρεάζεται εύκολα, ενώ για κάποιο καιρό το πλήρωμα αδυνατεί να απομακρυνθεί από τη Βάση, ζώντας σε απομόνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που η ESA διενεργεί ιατρικές μελέτες στο Σταθμό – πειράματα φυσιολογίας και ψυχολογίας που στοχεύουν στη βελτίωση της διαβίωσης όχι μόνο των Αστροναυτών αλλά και πασχόντων ασθενών στην Ευρώπη προτείνονται από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για να διεξαχθούν στην Concordia. Η ESA επιλέγει τις καλύτερες προτάσεις και προσλαμβάνει κάθε χρόνο έναν ιατρό-ερευνητή μετά από διαγωνισμό μεταξύ υποψηφίων από όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να διεκπεραιώσει την ιατρική έρευνα στο Σταθμό.

Concordia Base- Antarctica

Concordia Base- Antarctica

Διαδικασία Επιλογής

Ο γιατρός-ερευνητής κάθε χειμερινής αποστολής στην Concordia επιλέγεται από την ESA για να εργαστεί επί ένα χρόνο στην Ανταρκτική, επιτελώντας πειράματα για τον ύπνο, το μεταβολισμό, την ομαδική ψυχολογία και άλλες παραμέτρους. Ενδιαφερόμενοι από όλη την Ευρώπη στέλνουν αιτήσεις και βιογραφικά συνήθως τον Απρίλιο κάθε έτους και οι καλύτεροι τρεις περνούν ιατρικές εξετάσεις (check-up) και ψυχιατρικό έλεγχο στο Παρίσι το Μάιο (τα έξοδα της μεταβίβασης είναι καλυμμένα). Εκείνη ή εκείνος που θα επιλεγεί ενημερώνεται τον Ιούνιο και η εκπαίδευση ξεκινά συνήθως το Σεπτέμβριο. Για όσους ενδιαφέρονται, η προκήρυξη της θέσης αναρτάται από την ESA στην ακόλουθη σελίδα κάθε Απρίλιο: www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Concordia .

 

Προηγούμενοι Έλληνες γιατροί στην Concordia

Η Ελλάδα έχει ήδη συμμετέχει σε παρελθούσες αποστολές στην Concordia με δύο Έλληνες γιατρούς: Τον Ευάγγελο Καϊμακάμη (χειμερινή αποστολή DC09) και τον Αδριανό Γολέμη (χειμερινή αποστολή DC10). Και οι δύο είναι μέλη της ΕΛΕΠΟΖ (Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών) και διαθέσιμοι για να συμβουλεύσουν οποιουσδήποτε Έλληνες γιατρούς επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής (πληροφορίες στο elepoz@outlook.com).

 

 La Concordia BASE _ Antarctika